Καρκίνος Αιδοίου

 

 

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σπάνιος καθώς αφορά μόνο το 6% των γυναικολογικών καρκίνων και παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.

 

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τύποι καρκίνου του αιδοίου ;

 

Ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου του αιδοίου είναι το πλακώδες καρκίνωμα ενώ λιγότερο συχνοί τύποι είναι το αδενοκαρκίνωμα, το μελάνωμα και το σάρκωμα.

 

Ποιοι είναι οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για καρκίνο του αιδοίου ;

 

Ο κυριότερος  παράγοντας προδιάθεσης για την ανάπτυξη καρκίνου του αιδοίου είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (Vulvar Intraepithelial Neoplasia VIN). Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

 

 

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα που συνοδεύουν τον καρκίνο του αιδοίου;

 

Τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου ή την κλειτορίδα. Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για έντονο πόνο και κνησμό στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όσο μεγαλώνει η βλάβη εντείνονται τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν:

 

  • Αιμόρροια

  • Έκκριση δύσοσμων υγρών

  • Διαταραχές ουροποιητικού συστήματος

  • Διαταραχές γαστρεντερικού συστήματος

 

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του αιδοίου ;

 

Η διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου είναι ιστολογική κατόπιν λήψης βιοψίας από την ύποπτη βλάβη. Η λήψη της βιοψίας θα πρέπει να γίνεται από τις περισσότερο ύποπτες περιοχές του όγκου και να περιλαμβάνουν και τμήμα υγιούς ιστού. Η βλάβη δεν θα πρέπει να εξαιρείται εξολοκλήρου διότι καθίσταται δύσκολη η μετέπειτα ριζική εξαίρεση καθώς και η διαδερμική έγχυση 99mTc και της φθορίζουσας χρωστικής πράσινο της ινδοκυανίνης (indocyanine green - ICG) πέριξ του όγκου για την εφαρμογή της τεχνικής του λεμφαδένα-φρουρού. Η κλινική σταδιοποίηση της νόσου ολοκληρώνεται με τον απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει MRI πυέλου, CT άνω κοιλίας/θώρακα και PET/CT.

 

Τι πρέπει να κάνω αν διαγνωστώ με καρκίνο του αιδοίου ή αν υπάρχει υποψία για αυτό;

 

Σε περίπτωση υποψίας ή ιστολογικής διάγνωσης καρκίνου του αιδοίου θα πρέπει να επισκεφθείτε Πιστοποιημένο Γυναικολόγο Ογκολόγο, ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις, την κατάρτιση και την εμπειρία ώστε να σας αξιολογήσει και να παρέχει συμβουλευτική σχετικά με την ενδεικνυόμενη θεραπεία.

 

Ποια είναι η θεραπεία των αρχικών σταδίων καρκίνου του αιδοίου;

 

Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου αρχικών σταδίων είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Η ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ριζική αφαίρεση της βλάβης ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή. Στο αρχόμενο στάδιο ΙΑ δεν απαιτείται η εξαίρεση επιχώριων λεμφαδένων. Στα στάδια ΙΒ και ΙΙ απαιτείται η διερεύνηση της πιθανότητας λεμφαδενικών μεταστάσεων με την διενέργεια μηροβουβωνικής λεμφαδενεκτομής ή βιοψίας του λεμφαδένα-φρουρού. Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τεχνικής του λεμφαδένα-φρουρού είναι:

 

  • Όγκος < 4 εκ

  • Βάθος διήθησης > 1 χλ

  • Μονήρης όγκος

  • Απουσία ύποπτων ή διογκωμένων λεμφαδένων

 

Σε περίπτωση θετικού λεμφαδένα φρουρού θα χρειαστώ περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση ;

 

Σε περίπτωση μακρο-μεταστάσεων (> 2 χλ) συνιστάται η διενέργεια μηροβουβωνικής λεμφαδενεκτομής πριν την χορήγηση επικουρικής χημειο-ακτονοθεραπείας. Σε περίπτωση μικρό-μεταστάσεων (< 2 χλ) δεν χρειάζεται περαιτέρω χειρουργική αντιμετώπιση και η ασθενής πρέπει να λάβει συνδυασμένη ταυτόχρονη χημειο-ακτινοθεραπεία, αφού η ριζική εξαίρεση των μηροβουβωνικών λεμφαδένων δεν σχετίζεται με βελτίωση της πιθανότητας υποτροπής της νόσου.

 

Πότε θα χρειαστώ να λάβω επικουρική θεραπεία μετά το χειρουργείο ;

 

Η τελική ιστολογική (όρια εξαίρεσης του όγκου) και κυρίως η διήθηση ή όχι των λεμφαδένων ή του λεμφαδένα-φρουρού θα καθορίσουν το εάν θα υποβληθεί η ασθενής σε επικουρική χημειο-ακτινοθεραπεία. Η πρόγνωση του καρκίνου του αιδοίου στα αρχικά στάδια και εάν δεν υπάρχει διήθηση των λεμφαδένων είναι πολύ καλή.

 

Ποια είναι η θεραπεία των προχωρημένων σταδίων ;

 

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, η αντιμετώπιση των ασθενών στηρίζεται συνήθως στη χορήγηση συνδυασμένης ταυτόχρονης χημειο-ακτινοθεραπείας. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση εξεντέρωσης.

 

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση της ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

 

Η παρακολούθηση της ασθενούς μετά τη θεραπεία της στηρίζεται:

  • Στην περιοδική κλινική εξέταση

  • Στους περιοδικούς απεικονιστικούς ελέγχους (MRI, CT, PET/CT)

 

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO). Είναι εξειδικευμένος στην πραγματοποίηση ριζικών χειρουργείων για καρκίνο του αιδοίου, στην τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού καθώς επίσης και στην πλαστική αποκατάσταση του αιδοίου και του περινέου μετά από ριζικές εκτομές στο Pan-Birmingham Gynaecological Cancer Centre, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο Κέντρο Αναφοράς για χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του αιδοίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι εξειδικευμένη στην διάγνωση και θεραπεία του αρχόμενου Γυναικολογικού Καρκίνου.

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης συμμετείχε το 2022 με καταξιωμένους συναδέλφους από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανασκόπηση των νέων κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO) για την αντιμετώπιση του καρκίνου του αιδοίου.

Τεχνική λεμφαδένα-φρουρού για καρκίνο αιδοίου 

Με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού, αυξάνουμε πολύ την ακρίβεια στην ανεύρεση μεταστάσεων, μειώνουμε το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και προφυλάσσουμε τις ασθενείς μας από επιπλοκές που μπορεί να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους.