Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή (VBAC)

Είναι η περίπτωσή μου κατάλληλη για VBAC;

 

Αν σε μία προηγούμενη εγκυμοσύνη χρειάστηκε να κάνετε καισαρική τομή, τότε στην επόμενη, έχετε 2 επιλογές σχετικά με το πως μπορείτε να γεννήσετε:

 

  • Μπορείτε να προγραμματίσετε να κάνετε μία (νέα) καισαρική τομή.

  • Μπορείτε να προσπαθήσετε να γεννήσετε κολπικά.

 

Αν οι αιτίες οι οποίες υπαγόρευαν τον πρώτο τοκετό σας να γίνει με καισαρική τομή δεν είναι μόνιμες, τότε δεν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη να μην δοκιμάσετε. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή δεν είναι πάντα εφικτός ή ασφαλής κάθε φορά. Πολλές φορές μια νέα, προγραμματισμένη καισαρική τομή παραμένει η ασφαλέστερη επιλογή.

 

Ποιοι παράγοντες πρέπει να αξιολογηθούν πριν από το VBAC ;

 

Για να γίνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:

 

  • Για ποιο λόγο κάνατε καισαρική την προηγούμενη φορά

  • Εάν υπάρχει ιστορικό προηγούμενου κολπικού τοκετού (πριν την καισαρική)

  • Εάν υπήρχαν επιπλοκές και προβλήματα μετά την προηγούμενη καισαρική

  • Το είδος της τομής που έγινε στην μήτρα

  • Ποια ήταν η εμπειρία σας από τους προηγούμενους τοκετούς

  • Εάν στην παρούσα εγκυμοσύνη υπάρχουν προβλήματα ή επιπλοκές

 

Ποια είναι τα οφέλη ενός VBAC ;

 

  • Αποφυγή χειρουργικής επέμβασης και των επιπλοκών που την συνοδεύουν

  • Μεγαλύτερη πιθανότητα φυσιολογικού τοκετού σε επόμενες εγκυμοσύνες

  • Ταχύτερη διάρκεια ανάρρωσης και συντομότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

  • Γρηγορότερη επαφή με το μωρό σας και μικρότερη πιθανότητα να αντιμετωπίσει αναπνευστική δυσχέρεια μετά τον τοκετό. Μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης. Μικρότερη απώλεια αίματος

  • Πολλές γυναίκες επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία ενός φυσιολογικού τοκετού, και με ένα επιτυχημένο VBAC αυτό επιτυγχάνεται

  • Αν προγραμματίζετε να κάνετε περισσότερα παιδιά, ένα επιτυχημένο VBAC θα βοηθήσει να αποφύγετε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εάν κάνετε πολλές καισαρικές τομές

 

Ποια είναι η πιθανότητα επιτυχίας ενός VBAC ;

 

Αν δοκιμάσετε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό, έχετε περίπου 75% πιθανότητες να τα καταφέρετε και περίπου 25% πιθανότητες να υποβληθείτε σε καισαρική κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι 4 βασικοί παράγοντες επιτυχίας είναι:

 

  • Έχετε ήδη γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Για παράδειγμα, το πρώτο σας μωρό γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό και το δεύτερο με καισαρική τομή (ποσοστό επιτυχίας 90%)

  • Είχατε υποβληθεί σε καισαρική μόνο μια φορά

  • Η πρώτη καισαρική τομή έγινε πριν από ένα και πλέον έτος

  • Ο τοκετός ξεκίνησε αυτόματα (ποσοστό επιτυχίας 75%)

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το VBAC ;

 

Το VBAC είναι μία διαδικασία που εμπεριέχει σοβαρούς, μερικές φορές κινδύνους. Η σοβαρότερη επιπλοκή, αν και σπάνια, είναι η ρήξη της ουλής της προηγούμενης καισαρικής. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει σε < 1% (0,2 έως 0,8 %.) των περιπτώσεων και είναι επικίνδυνη, γιατί ουσιαστικά η μήτρα ανοίγει στο σημείο που είχε γίνει η προηγούμενη καισαρική τομή:

 

  • για την μητέρα γιατί προκαλείται εσωτερική αιμορραγία λόγω της ρήξης της μήτρας

  • για το έμβρυο γιατί διακόπτεται η παροχή αίματος (και άρα οξυγόνου) απότομα

 

Η πιθανότητα ρήξης αυξάνεται κατά 2-3 φορές όταν γίνεται πρόκληση τοκετού. Αν υπάρχουν σημάδια ρήξης της ουλής, το μωρό σας πρέπει να γεννηθεί γρήγορα με επείγουσα καισαρική τομή. Επίσης ρήξη της ουλής μπορεί να οδηγήσει σε υστερεκτομή και μεγάλη αιμορραγία ώστε να υπάρχει ανάγκη μετάγγισης αίματος.

 

Σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερα να αποφύγετε το VBAC ;

 

Είναι καλύτερα να αποφύγετε το VBAC σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβεί ρήξη της ουλής της καισαρικής. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

 

  • Αν η προηγούμενη καισαρική δεν έγινε στο κατώτερο σημείο της μήτρας αλλά ψηλά στο τοίχωμά της

  • Αν έχετε κάνει περισσότερες από μία καισαρικές

  • Αν είχατε ρήξη μήτρας σε προηγούμενο τοκετό

  • Αν έχετε κάνει ινομυωματεκτομή και τα ινομυώματα ήταν μέσα στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά)

 

Επίσης είναι καλύτερα να κάνετε καισαρική εάν υπάρχουν προβλήματα στην παρούσα εγκυμοσύνη που την καθιστούν απαραίτητη.

 

Ποια είναι η παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού ;

 

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή παρακολουθείται στενά λόγω του κινδύνου ρήξης μήτρας. Αυτή η επιπλοκή εκδηλώνεται με διάφορες ανωμαλίες κατά τη διάρκεια των ωδίνων του τοκετού: μεταβολή του καρδιακού ρυθμού, αιμορραγία, εμφάνιση δυνατών πόνων στην κάτω κοιλιά και συστολές λιγότερο ευρείες - περισσότερο ακανόνιστες, πρέπει επίσης να επιστήσουν την προσοχή.

 

Είναι δυνατή η πρόκληση τοκετού στο VBAC ;

 

Η πρόκληση τοκετού σε ουλώδη μήτρα (μετά καισαρική τομή ή αφαίρεση ινομυώματος) με χρήση προσταγλανδινών ή με ωκυτοκίνη αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας. Ως εκ τούτου η πρόκληση τοκετού με χρήση ωκυτοκίνης, για την οποία δεν υπάρχει ρητή σύσταση μη χρήσης της σε αντίθεση με τις προσταγλανδίνες, είναι δυνατή αλλά με εντατική παρακολούθηση.

 

Mπορεί να χρησιμοποιηθεί η ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια του τοκετού ;

 

Όταν κρίνεται απαραίτητο είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε μικρή δόση και με εντατική παρακολούθηση. Υψηλές δόσεις ωκυτοκίνης σχετίζονται με υψηλότερη πιθανότητα ρήξης της μήτρας.

 

Μπορώ να κάνω επισκληρίδιο αναισθησία σε VBAC ;

 

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Τα μειονεκτήματα είναι όλα τα κλασικά μειονεκτήματα της επισκληρίδιας αναισθησίας: απώλεια κινητικότητας, κίνδυνος επιβράδυνσης ωδινών τοκετού, αυξημένος κίνδυνος χρήσης εμβρυουλκού (βεντούζα). Είναι επίσης γεγονός ότι η επισκληρίδιος αναισθησία συχνά απαιτεί την έγχυση ωκυτοκίνης για να ξαναρχίσουν οι ωδίνες, κάτι που αυξάνει κάπως τον κίνδυνο επιπλοκών. Επιπλέον, υπό επισκληρίδιο αναισθησία, δε θα αισθανθείτε τον πόνο ο οποίος συνδέεται με προ-ρήξης της μήτρας περίοδο.

 

Τα πλεονεκτήματα, βεβαίως, είναι η ανακούφιση από τον πόνο, αλλά κυρίως, αν χρειαστεί να υποβληθείτε σε επείγουσα καισαρική κατά τη διάρκεια του τοκετού, αυτή θα γίνει με επισκληρίδιο αναισθησία. Μειώνετε έτσι τον κίνδυνο να υποβληθείτε σε καισαρική τομή υπό γενική αναισθησία.

 

Που μπορώ να κάνω VBAC ;

 

Το VBAC πρέπει να γίνεται σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Κατάλληλος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τυχόν επείγουσας κατάστασης είτε αυτή αφορά το μωρό είτε την μητέρα είναι απαραίτητο να υπάρχει. Επίσης κατάλληλη εμπειρία εκ μέρους του νοσηλευτικού προσωπικού είναι σημαντική.

 

 

Η OΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery  με πολυετή εμπειρία σε Πανεπιστημιακά Μαιευτικά Κέντρα αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Chelsea & Westminster Ηospital, King’s College Hospital και Guy’s and St Thomas’ Hospital του Λονδίνου είναι πιστοποιημένοι στην προηγμένη μαιευτική φροντίδα από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC).