Διερεύνηση Υπογονιμότητας
Πότε πρέπει ένα ζευγάρι να επισκεφθεί το ιατρείο για διερεύνηση υπογονιμότητας;
Όταν το ζευγάρι έχει τακτικές ελεύθερες σεξουαλικές επαφές για ένα χρόνο χωρίς επίτευξη εγκυμοσύνης (χωρίς φυσικά χρήση οποιουδήποτε μέσου αντισύλληψης). Το διάστημα αυτό των προσπαθειών είναι μικρότερο (6 μήνες), αν η γυναίκα είναι ηλικίας άνω των 35 ετών.
Επίσης, όταν ο κύκλος είναι αρκετά ανώμαλος ή όταν υπάρχει στο ιστορικό γνωστό πρόβλημα που εμποδίζει την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Κατά τη διερεύνηση, πραγματοποιούνται εξετάσεις με σκοπό να βρεθεί το αίτιο της υπογονιμότητας. Αν αυτό βρεθεί, τότε πιθανώς να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που δε βρεθεί τελικά κανένα αίτιο.
Ποια είναι τα συνήθη αίτια υπογονιμότητας;
Μπορεί να αφορούν τη γυναίκα, τον άντρα ή και τους δύο. Οι παράγοντες που αφορούν στη γυναίκα μπορεί να είναι προβλήματα ωορρηξίας, παθήσεις των γεννητικών οργάνων ή ορμονικά προβλήματα. Αντρικοί παράγοντες συνήθως αφορούν στην ποιότητα του σπέρματος.
Πώς επιδρά η ηλικία στη γονιμότητα;
Η γυναίκα γεννιέται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων. Ο αριθμός αυτών μειώνεται με τα χρόνια. Μετά την ηλικία των 37 ετών η μείωση αυτή είναι ταχύτερη.
Ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις για τη γυναίκα;
Αποτελούνται από εργαστηριακές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις και κάποιες επεμβατικές εξετάσεις.
Ενδεικτικά αναφέρονται η καλλιέργεια κολπικού υγρού, τα τεστ ωορρηξίας ή μέτρηση προγεστερόνης, έλεγχος θυρεοειδούς, προλακτίνης, αιματολογικός έλεγχος λειτουργικότητας ωοθηκών (μέτρηση FSH, LH, οιστραδιόλης, αντιμυλλέρειου ορμόνης) όσον αφορά στις εργαστηριακές, υπερηχογραφήματα έσω γεννητικών οργάνων, υστεροσαλπιγγογραφία και κατόπιν ενδείξεων υστεροσκόπηση ή και λαπαροσκόπηση όσον αφορά στις απεικονιστικές και επεμβατικές εξετάσεις.
Σκοπός είναι να ελεγχθεί η παρουσία ή όχι λοίμωξεις, η λειτουργικότητα των ωοθηκών, η παρουσία ή όχι ωορρηξίας, η απουσία κάποιας πάθησης του θυρεοειδούς αδένα ή της υπόφυσης που προκαλούν προβλήματα στην ωορρηξία, η διαβατότητα των σαλπίγγων, η απουσία ανατομικής ανωμαλίας του γεννητικού συστήματος.
Ποια είναι η βασική εξέταση για τον άντρα;
Το σπερμοδιάγραμμα είναι η βασική εξέταση. Αν προκύψει παθολογικό αποτέλεσμα, τότε ίσως χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις. Παθολογικό αποτέλεσμα στο σπερμοδιάγραμμα μπορεί να αφορά τόσο στον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή στην ποσότητα του σπέρματος (ολιγοσπερμία), όσο στην κινητικότητά τους (ασθενοσπερμία) και στη μορφολογία τους (τερατοσπερμία). Συχνά συνυπάρχουν περισσότερες από μία ανωμαλίες.