Καρκίνος Ενδομητρίου

 

 

 

 

Ο καρκίνος του ενδομητρίου (ιστός που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας) αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο μετά τον καρκίνο του μαστού.

 

Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του ενδομητρίου:

 

Καρκίνος τύπου I

Ο καρκίνος αυτός είναι ορμονοεξαρτώμενος και εμφανίζεται συνήθως σε παχύσαρκες γυναίκες με αυξημένα επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Τις περισσότερες φορές η διαφοροποίηση (grade) των συγκεκριμένων καρκίνων είναι καλή (δηλαδή τα κύτταρα έχουν καλύτερη διάταξη) με αποτέλεσμα η πρόγνωση των ασθενών αυτών να είναι πολύ καλή.

 

Καρκίνος τύπου II

Είναι λιγότερο συχνός, εμφανίζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και οι ιστολογικοί τύποι που παρουσιάζει (ορώδης - θηλώδης και διαυγοκυτταρικός), είναι πιο επιθετικοί. Δεν σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και η πρόγνωση των ασθενών αυτών είναι χειρότερη από ότι στον τύπο I.

 

Ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου ;

 

Ανώμαλη κολπική αιμόρροια: Επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών, συνήθως παρουσιάζεται ως εμφάνιση αίματος σε γυναίκες οι οποίες ήδη βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Πριν την εμμηνόπαυση, η αυξημένη ποσότητα αίματος στην περίοδο, η μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου και η κολπική αιμόρροια μεταξύ των περιόδων χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ειδικά αν συνυπάρχουν και παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Σπανιότερες εκδηλώσεις: Oι ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις, το άλγος ή το αίσθημα πίεσης στην περιοχή της πυέλου, η απώλεια σωματικού βάρους και η παρατεταμένη αδυναμία, αποτελούν λιγότερο συχνά συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του ενδομητρίου ;

 

Η αρχική αξιολόγηση μιας ασθενούς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο του ενδομητρίου περιλαμβάνει το υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων. Η διάγνωση τίθεται τις περισσότερες φορές με την υστεροσκόπηση (είσοδος μίας κάμερας στο εσωτερικό της μήτρας) ώστε να γίνει ορατό το σημείο της βλάβης και λήψη ενδομητρικού ιστού για βιοψία και ιστολογική τεκμηρίωση. Η βιοψία θα μας δώσει πληροφορίες για τον ιστολογικό τύπο και το βαθμό διαφοροποίησης του όγκου (grade).

 

Διαγνώστηκα με καρκίνο του ενδομητρίου. Τι πρέπει να κάνω ;

 

Tο επόμενο βήμα είναι να επισκεφθείτε ένα διαπιστευμένο Γυναικολόγο Ογκολόγο, ο οποίος διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, την κατάρτιση και την εμπειρία να σας αξιολογήσει, να συντονίσει τον προ-εγχειρητικό έλεγχο (πχ ακτινολογική σταδιοποίηση της νόσου με μαγνητική τομογραφία πυέλου και αξονική τομογραφία κοιλίας και θώρακα) και να παρέχει την ενδεδειγμένη χειρουργική θεραπεία.

 

Ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου ;

 

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα χειρουργικά με αφαίρεση της μήτρας, των σαλπίγγων και ωοθηκών. Αναλόγως του ιστολογικού τύπου, της διαφοροποίησης του όγκου και της ακτινολογικής σταδιοποίησης, ενδέχεται να χρειάζεται η εξαίρεση των επιχώριων πυελικών, και, ενίοτε, των παρα-αορτικών λεμφαδένων. Τα τελευταία χρόνια η τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού έχει αντικαταστήσει τις εκτεταμένες λεμφαδενεκτομές αφού σχετίζεται με μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Για τον ενδομητρικό καρκίνο τύπου ΙΙ απαιτείται επιπλέον αφαίρεση του επιπλόου. Η χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου μπορεί να γίνει με λαπαροτομία (ανοιχτό χειρουργείο) ή με τις τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (λαπαροσκοπική - ρομποτική χειρουργική). Ωστόσο, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αποτελεί την τεχνική εκλογής, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων για την ασθενή αλλά και της δυνατότητας εξαίρεσης των λεμφαδένων-φρουρών.

 

Χρειάζομαι επιπλέον θεραπεία μετά το χειρουργείο ;

 

Μετά το χειρουργείο και βάσει της ιστολογικής εκτίμησης, θα περάσετε από Ογκολογικό Συμβούλιο ώστε να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αποφασισθεί η χορήγηση επικουρικής θεραπείας (ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας η συνδυασμού των δύο θεραπειών). Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου.

 

Χρειάζομαι παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μου ;

 

Θα χρειαστεί να ελέγχεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον Γυναικολόγο Ογκολόγο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπής. Η περιοδική παρακολούθηση περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (CT, MRI, PET/CT).

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

 

Ο Δρ Αναστάσιος Τρανούλης είναι πιστοποιημένος Γυναικολόγος Ογκολόγος από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων - Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - RCOG) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (European Society of Gynaecological Oncology - ESGO) και στην Ρομποτική Χειρουργική από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής (European Society of Robotic Gynaecological Surgery - SERGS). Έχει επίσης μετεκπαιδευτεί στην Κυτταρομειωτική Χειρουργική με Υπέρθερμη Ενδοπεριτοναϊκή Χημειοθεραπεία (HIPEC) για την χειρουργική αντιμετώπιση του Ψευδομυξώματος και της Περιτοναϊκής Καρκινωμάτωσης. Η Δρ Δήμητρα Γεωργίου είναι εξειδικευμένη στην διάγνωση και θεραπεία του αρχόμενου Γυναικολογικού Καρκίνου. Είναι επίσης πιστοποιημένη στη Ρομποτική Χειρουργική με τη χρήση του συστήματος Da Vinci από την μητρική εταιρία Intuitive.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους ιατρούς με αναισθησιολόγους της δικής τους επιλογής για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, οι ιατροί του Cyprus Advanced Gynaecological Surgery πραγματοποιούν τις χειρουργικές επεμβάσεις ως ομάδα, ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και βέλτιστο αποτέλεσμα για τις ασθενείς τους.



ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ-ΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

 

 

H τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού έχει αντικαταστήσει στις μέρες μας τις εκτεταμένες ριζικές λεμφαδενεκτομές. Μέσω της ειδικής παθολογοανατομικής επεξεργασίας διαγιγνώσκονται περισσότερες μεταστάσεις στους λεμφαδένες, παρά το γεγονός ότι αφαιρείται μικρότερος αριθμός τους. Με άλλα λόγια, αυξάνεται κατά πολύ η ακρίβεια στη χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ περιορίζονται οι επιπλοκές της. Με την τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού, αυξάνουμε πολύ την ακρίβεια στην ανεύρεση μεταστάσεων, μειώνουμε το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και προφυλάσσουμε τις ασθενείς μας από επιπλοκές που μπορεί να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής τους.